Bent u als aannemer klaar voor uw informatieplicht financiële zekerheid per 1/1/2022?

Bent u als aannemer klaar voor uw informatieplicht financiële zekerheid per 1/1/2022?

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (WKB) gaat in op 1/1/2022. Lees in dit artikel hoe u voorbereidingen treft.

LinkedIn en de website van stakeholders in de Bouw en Infra bevatten al veel informatie over de consequenties van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (WKB) die per 1/1/2022 ingaat. Zie bijvoorbeeld: www.bouwendnederland.nl/actueel/onderwerpen-a-z/wkb-wet-kwaliteitsborging. Echter, deze media gaan vaak over de procesmatige en juridische aspecten. Een onderbelicht deel uit de WKB is de informatieplicht van de aannemers. Dit impliceert de verzekering of het financiële product dat de aannemer aan hun klanten bieden als zekerheid voor de nakoming van hun verplichtingen. Zonder deze zekerheid staat een opdrachtgever bij weigerachtigheid of insolventie van de aannemer met lege handen. In onze schadepraktijk regelen we vaak de forse financiële en organisatorische consequenties die dit voor opdrachtgevers tot gevolg heeft.

Voor particuliere koopwoningen en verbouwingen bewijzen de bestaande garantie-/ en waarborginstellingen BouwGarant, Woningborg en SWK zich al lange tijd. In deze lastige tijden hebben de bovengenoemde instellingen na een faillissement de opdrachtgevers voor miljoenen euro’s schadeloosgesteld. Daarnaast pakken de instellingen na een faillissement ook de gehele organisatie en rompslomp rondom de afbouw door een andere aannemer op. Doordat zij ieder onderscheidend werken bestaat daar marktwerking. Het Keurmerk Garantiewoning bewaakt hierin de minimale kwaliteit. Toch geeft de parlementaire historie van de wet deze instellingen prikkels tot innovatie. In-Staet Bouw & Infra is er trots op daarbij als adviseur nauw betrokken te zijn.

De informatieplicht geldt ook voor nieuw- en verbouw van andere werken binnen categorie 1 zoals:

  • Verhuurwoningen (beleggers, corporaties, etc.) en recreatiewoningen
  • Bedrijfspanden van maximaal twee bouwlagen (dus magazijnen, kantoren, etc.)
  • Gemeentelijke infrastructurele werken (fiets/voetgangersbruggen etc.)

Het staat u als aannemer straks vrij om aan uw opdrachtgevers aan te geven dat u bij deze werken GEEN verzekering of financiële zekerheid aanbiedt of om uw opdrachtgever zand in de ogen te strooien door aan te geven dat u een ‘Construction All Risks Verzekering’ heeft. Echter, dan mist u de kans uw opdrachtgevers échte oplossingen te bieden. De traditionele bankgaranties die vaak (alleen) tijdens de bouwperiode worden vereist, bieden opdrachtgevers geen compleet vangnet. Bankgaranties leiden vaak tot een onnodige stapeling van dure zekerheden waardoor aannemers veel moeten voorfinancieren. De gemeentelijke pilots van MKB-Infra met een andere betalingsregeling (www.mkb-infra.nl/nieuws/317-pilots-betalingsregeling-afgerond-flyergeeft-helder-strekking-weer) vormen in dit licht een mooie eerste stap, maar deze denkrichting biedt opdrachtgevers nog geen complete oplossing voor de nieuwe wetgeving. In-Staet kan rond de informatieplicht alternatieve en onderscheidende oplossingen voor u faciliteren, al dan niet met de partners waarmee zij samenwerkt. Met pilotpojecten kunt u zich daarmee bij uw opdrachtgevers nú al positief onderscheiden met als positieve bijkomstigheid dat uw eigen verzekeringsmogelijkheden als aannemer/ontwikkelaar mogelijk ook nog eens toenemen.

Wilt u meer weten over hoe u zich als aannemer optimaal kunt voorbereiden op deze informatieplicht? Maak een afspraak met één van onze (ook regionaal aanwezige) Bouw en Infra professionals en doe samen met ons ervaring op door pilotprojecten. Dan zorgen wij ervoor dat u tijdig in control bent!

Meer weten?
Randy Heijnen
Randy Heijnen