De Ontwerpdekking en CAR verzekering

De Ontwerpdekking en CAR verzekering

Wij vinden dat geen enkel bouwbedrijf nog verantwoord kan ondernemen zonder in ieder geval serieus geïnformeerd te zijn over een ontwerpverzekering. Dat is nogal een statement, dus lees vooral even door.

Wij vinden dat geen enkel bouwbedrijf nog verantwoord kan ondernemen zonder in ieder geval serieus geïnformeerd te zijn over een ontwerpverzekering. Dat is nogal een statement, dus lees vooral even door.

De Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (WKB) lijkt dan toch echt in te gaan per 2023. Dan hebben wij nog de op handen zijnde aanpassingen in DNR en UAV-GC.

Aansprakelijkheden en verantwoordelijkheden die steeds meer verschuiven naar de bouwer.

Weet jij het nog? Wij wel, en merken dat dat traditionele CAR dekkingen steeds vaker niet meer voldoen en een dekking voor ontwerpfouten steeds belangrijker wordt.
Juist bij ontwerpfouten loop je als aannemer bij een CAR verzekering vaak tegen belangrijke grenzen:

Materiële schade – Er moet iets kapot zijn gegaan dat voorheen goed was. Er is dus geen discussie mogelijk bij bijvoorbeeld brand, instorting, constructieve scheuren, maar wel als de ontwerpfout alleen een gebrek is en geen materiële schade (zoals niet waterdicht of niet conform Bouwbesluit).

Dekkingsperiode – Een CAR-verzekering stopt meestal na het verstrijken van de onderhoudstermijn, maar uw ontwerprisico speelt tot 10 jaar na oplevering.

Verbetering – Een CAR-verzekering dekt het herstellen van de gevolgen (bijvoorbeeld het dichtmaken van een scheur), maar niet het wegnemen van de oorzaak door verbeteringen (betere fundering).

Bedrijfsschade – Een CAR-verzekering sluit financieel nadeel door gebreken uit. Moet je opdrachtgever dus verhuizen en tijdelijk duurder elders wonen? Dan zal de CAR-verzekering die gevolgschade niet betalen.

Architecten en ingenieurs beperken hun aansprakelijkheid tegenover jou als aannemer vaak wél, dus blijf jij met de kleerscheuren zitten.

De ontwerpdekking helpt je uit de brand. Tijd voor actie met Aandacht & Expertise. Onze specialisten staan te trappelen te helpen. Een ontwerpdekking kan gedurende het jaar worden bijgesloten.

Kleine maar belangrijke tip; Heb je al een dekking voor ontwerp, laat dan je continuatie door ons regelen. Wij zijn je gesprekspartner richting huidige verzekeraars en bieden daarnaast alternatieven. Alternatieven die zich niet alleen richten op prijs, maar ook op polisvoorwaarden. Die maken bij schade het verschil tussen wel of geen dekking.

Meer weten?
Randy Heijnen
Randy Heijnen